The Villa

With an area in excess of 700m2 thoughtfully divided over three storeys, Villa Endymion is a beautiful example of a symmetric villa. Visitors are immediately impressed by its magnificent entrance, adorned from floor to ceiling in richly veined arabesque marble and exhibiting one of the first central heating systems in the Netherlands and featuring ornate copper grills in the flooring. 

The central hall is fully encased in exquisite mahogany wainscoting and the floor is a prestigious parquet made of four different wood types with a diagonal pattern of embedded squares. The hall is complemented by the richly decorated high coffered ceiling painted in eggshell white. Wijdeveld’s original design was for the ceiling to be in coromandel ebony but due to the high cost of the wood the ceiling was initially left undecorated.

The ground floor has four right-angle corners and opens on the west side to a Doric portal with high windows and access to the large garden terrace is granted by a large glass door. The drawing room and the dining room lay at opposite sides and are accessible from the hall through a double corridor in which decorative glass fronted bookshelves have been installed. The finish of the parquet in the drawing room is even more lavish than of that in the hall and probably dates back to around 1920. Geometric patterns frame a central circular motif of small palms and the external border is composed of small blocks of light and dark wood. Along the frame is an embedded motif comparable with the typography of Wijdeveld in the influential Dutch design magazine Wendingen of which he was the publisher between 1918 and 1925. The parquet contrasts well with the highly modern bronze window casings, with could be considered one of the masterpieces of the Villa. This use of various materials and decoration types allowed Wijdeveld to give Villa Endymion a character of its own; the form given to the fireplaces, the parquet, the coffered ceilings and the wall fittings differs in each room, and apart from the hall and the drawing room, one will also note that the colour varies.

The hall is also the beginning of the grand staircase, decorated with classical bronze griffons on the balustrade, which leads up to the upper floor. This floor is adorned by a vaulted coffered ceiling and is where the master bedroom, boudoir and additional bedrooms are located.

The Villa was designed with extensive service quarters including a separate service entrance which opens to the East. Behind the grand staircase lies the original access for staff which is invisible from the hall and leads to the former kitchen and dining room. 

The Villa - Gallery